Zelfvertrouwen: Eerst ik en dan de andere?

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 14:49
relaties met anderen

“De eerste regel van EHBO: alvorens je hulp aanbiedt aan anderen, breng eerst jezelf in veiligheid!” Deze tip kreeg ik van een inspirerende collega, 3 jaar geleden toen ik de eerste bouwstenen van mijn praktijk aan het leggen was. “Je kan geen andere mensen helpen als je niet goed zorgt voor jezelf.”

Het zijn woorden waar ik dagelijks aan denk, een waarde die ik zelf hoog in het vaandel draag.

In deze blog vertel ik je meer hoe de relatie met jezelf en de relatie tot de andere kan bijdragen tot het groeien van jouw zelfvertrouwen.

 

Relatie met jezelf

Zelfvertrouwen begint bij de relatie met jezelf. Vertrouw jij jezelf, ken jij jezelf, luister je naar jezelf, begrijp jij jezelf, geef jij jezelf wat je nodig hebt?

Je zou kunnen zeggen dat zelfvertrouwen start met zelfempathie. Maar wat is dit nu juist, zelfempathie en hoe begin ik hieraan?

Gedachten: dagelijks produceren onze hersenen 100.000 gedachten. 5% hiervan in bewust, 95% hiervan is onbewust. Van de 5% bewuste gedachten zijn er positieve constructieve stemmen maar ook negatieve destructieve stemmen.  Ben je in staat om al deze verschillende stemmen te laten samenwerken? En ben je in de mogelijkheid om destructieve gedachten te relativeren?  Tom Stijven inspireerde me via de Wim Hof methode om gedachten onder controle te houden. Hij kreeg me bij vriestemperatuur in een ijs-bad :-)  https://www.justbreathe.be/

Emoties: Emoties in het Engels is Emotion en hierin vinden we het woord (e)motion, wat beweging betekent. Emoties of E-Motions zetten ons letterlijk in beweging, ze geven een richting aan. Wanneer jij verdrietig, angstig of boos bent, geeft je lichaam aan dat er onderliggend een behoefte zit, die (nog) niet is vervuld. Ben jij bereid om emoties toe te laten en ernaar te luisteren?

Behoefte: Wanneer we in het proces duiken om de emoties toe te laten (en dit kan echt eng zijn, ongewoon zijn) krijgen we de kans om te exploreren welke behoeften eronder liggen. De laatste dagen voelde ik me onrustig. Wanneer ik dieper ging voelen, voelde ik een verdriet en een eenzaamheid. De behoefte die er onder lag was de nood aan sociaal contact.

Jezelf het gunnen: Wanneer we onze emoties toelaten, deze exploreren en onze onderliggende behoeften ontdekken, hebben we nog steeds een vrij keuze wat te doen met deze behoefte. Wil ik de behoefte invullen? Ben ik zelf in staat deze in te vullen?  Ben ik bereid om hulp van anderen toe te laten deze in te vullen? Wanneer je je echt bewust bent van je behoefte, maar deze weigert in te vullen, kan je je wel voorstellen dat dit nefaste gevolgen heeft in het vertrouwen in jezelf. Wanneer je hier wel mee aan de slag gaat,  investeer je in “zelf-empathie”, volgens mij de eerste bouwsteen in zelfvertrouwen en de eerste stap alvorens de relatie met de andere te starten. 

Relatie met de andere

Wanneer je een goede relatie hebt met jezelf, wanneer je zelf-empathie hebt, ben je klaar om te investeren in de relatie met de andere. Wanneer je voldoende hebt gezorgd voor jezelf kan je luisteren naar de andere. De relatie met de andere bestaat uit 4 bouwstenen: empathie, je hart durven openstellen, grenzen aangeven en plezier maken.

Plezier maken: In een gezonde relatie krijg je energie van elkaar. In de eerst plaats maak je plezier en ga je constructief met elkaar om.

Empathie: In een veilige relatie kan er ook ruimte gemaakt worden voor emoties en ben je bereid om te luisteren en te exploreren naar de behoefte van de andere. Een valkuil hier is dat e vaak de behoefte van de andere willen invullen alvorens deze hier naar vraagt.

Veiligheid: In een goede relatie kan je je hart openzetten en durf je jezelf te zijn. Je durft laten zien wat er in jou leeft, wat jouw emoties en behoeften zijn.

Grenzen aangeven: En in een fijne relatie kan je ook grenzen aan te geven. Wanneer de andere jouw triggert, jouw pijn doet (al dan niet met opzet) kan je je grenzen hierin aan geven. Enkel door grenzen aan te geven, kan jouw relatie groeien en kan je dichter bij elkaar komen.

Relatie met je netwerk

Wanneer je een gezonde relatie hebt met jezelf en een aangename relatie hebt met de andere, kan je in alle vertrouwen de relatie met een grotere groep aangaan. Hierin zijn 3 topics belangrijk: plek, talent, engagement.

Plek: In eer groep heeft iedereen een plek, een unieke plaats van waaruit je kan handelen.

Talent: Wanneer je je plek hebt ingenomen, is het fijn om jouw aangeboren talent tie kunnen inzetten. Datgenen waar jij goed in bent, inzetten in de groep zal zowel voor jezelf, de andere als de groep een meerwaarde betekenen.

Engagement: Wanneer je op je plek staat en je kan floreren in jouw talent, zal er automatisch een engagement en motivatie uit stromen.

 

Zelfvertrouwen, een complexe materie met heel wat bouwstenen en mogelijkheden. Ik wens je veel succes om de relatie met jezelf, de andere en de groep verder te exploreren en verdiepen. Op lange termijn gaat het zeker en vast een positief effect hebben op jouw zelfvertrouwen. Meer lezen over zelfvertrouwen check Zelfvertrouwen: vertrouw ik mezelf en de andere? / Blog | Delighted (be-delighted.be)

Veel succes

Liefs

An Wauters Delighted

Hoe kan ik jou helpen?

Ben je geïnspireerd of heb je een vraag rond dit thema, aarzel niet om contact met me op te nemen. Laat je gegevens en je vraag hier achter en ik contacteer je spoedig terug

Liefs

An Wauters Delighted