Een succesvolle onderneming of een goede job, een mooi gezin, een liefdevolle partner, een goed voorkomen of uitstraling, … Het lijken de ingrediënten voor een fijn leven, om te bruisen en te stralen van zelfvertrouwen. Helaas, wanneer ik cliënten ontvang voor een coaching bij de paarden en we duiken in de diepte, stuitten we vaak op een struikelblok die zich vermomd in “verborgen onzekerheid”
En het is die onzekerheid die ons vanbinnen klein maakt, laat twijfelen, wantrouwt en ons zelfvertrouwen kleiner maakt. In deze blog duik ik dieper in de materie van “zelfvertrouwen”.
Wat is zelfvertrouwen?
Hoe zelfzeker ben jij?
Hoe laat ik mijn zelfvertrouwen groeien?
En wat levert me een groter zelfvertrouwen op?
Wat is zelfvertrouwen?
Volgens wikipedia is zelfvertrouwen de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Veelal betreft het een vertrouwen in de zaken die binnen het eigen interessegebied of de eigen vaardigheden vallen.
Alvorens we kijken naar onszelf, naar ons eigen zelfvertrouwen, wil ik eens duiken in de materie “de andere vertrouwen”. Wanneer vertrouw jij de andere? Wanneer vertrouw je je partner, je collega, je vriend, je baas?
Heb jij vertrouwen in de ander?
De andere vertrouwen gaat om een gevoel, een persoonlijk gevoel. We gaan de andere vertrouwen met onze intuïtie. En onze intuïtie houdt afhankelijk van je persoonlijkheid rekening met volgende topics:
Voelt de persoon authentiek aan?
Wanneer iemand authentiek of congruent is, komt deze persoon veilig over. Concreet slaagt deze persoon erin om zijn denken, voelen en handelen op 1 lijn te krijgen? Vanuit gewoonten, vanuit verwachtingen handelen we vaak enkel vanuit ons hoofd, zonder rekening te houden met ons gevoel. En toch, in dat gevoel ligt een schat aan informatie, een poort naar onze onbewuste talenten. In “ik geef het op en laat los” deel ik een persoonlijk verhaal hoe ik in gevecht met mijn hoofd, met mijn paard, plots tijdens de eerste Corona golf de oplossing vond via mijn gevoel.
Is de persoon bewust van zijn capaciteiten?
Jezelf overschatten of onderschatten geeft een verwarrend beeld voor de buitenwereld. Pas wanneer je je bewust bent van je capaciteiten, van je talenten, kan je deze optimaal gaan inzetten, resultaten boeken en vertrouwen winnen van anderen. Het spreekt voor zich wanneer je in zo’n positieve opwaartse spiraal zit, dat je zelfvertrouwen groeit. Andersom, wanneer je je eigen talenten overschat, bestaat de kans dat je in een negatieve spiraal komt of wanneer je je eigen talenten niet kent, gaat er niet veel gebeuren.
Heeft de persoon een betrouwbaar netwerk?
Wanneer anderen de persoon vertrouwen, is dit een maatstaf voor onszelf om deze persoon te vertrouwen. Echter onze intuïtie scant meer. Hoe gaat deze persoon om met zijn netwerk? Houdt hij rekening met anderen? Of komen zijn eigen belangen eerst. Respecteert hij de grenzen van anderen en is hij in staat om zelf grenzen aan te geven? Gaat hij constructief of destructief met de anderen om?
Zorgt de persoon goed voor zichzelf?
Een bijzondere collega zei ooit tegen me, alvorens ik in de coaching wereld stapte, dat ik de eerste regel van EHBO moest respecteren. “Alvorens je de andere gaat helpen, breng je eerst jezelf in veiligheid” Wanneer je niet in staat bent om te zorgen voor jezelf, kan je ook niet zorgen voor de ander. Als we het woord zelfzorg horen, denk ik spontaan aan een warm badje pakken, voldoende rusten of gezond eten. Echter zelfzorg is veel meer dan dat. In de blog “de workaholic en zijn emotionele bagage, lees je een echt verhaal over zelfzorg op top-niveau
Straalt de persoon innerlijke rust uit of voelt hij gestresseerd aan?
De definitie van gelukkig zijn is tevreden zijn met de omstandigheden waarin je je begeeft. Met andere woorden de omstandigheden accepteren zoals ze zijn en de capaciteit bezitten om stresserende situaties om te buigen naar comfortable situaties. De emoties die gepaard gaan met deze vorm van geluk en rust zijn vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Wil je meer weten hoe om gaan met stresserende situatie lees dan “het is de tegenwind die de vlieger doet opstijgen"
Wanneer je daarentegen gestresseerd bent, ontstaan er negatieve emoties zoals verdriet, boosheid, overspannenheid of depressie. Meestal zijn we ons niet bewust dat we gestresseerd zijn en manifesteren deze negatieve emoties zich in het onderbewustzijn. Wil je meer weten hoe jij “nee” zegt tegen stress, lees dan volgende blog “nee zeggen tegen stress”.
Vertrouw jij jezelf?
In de voorgaande alina beschreef ik enkele manieren hoe onze intuïtie de andere screent op vertrouwen. Mogelijk heeft jouw intuïtie nog andere manieren om te screenen. Geef zeker jouw feedback en tips hieronder in de blog. Nu we weten hoe we de andere kunnen screenen op vertrouwen, kunnen we aan de slag gaan met ons zelf, onszelf vertrouwen, zelfvertrouwen.
Laat jij jouw denken en voelen samenwerken om van daaruit te handelen? Is jouw denken dominanter? Of leef jij vooral op gevoel?
Ben jij je bewust van je talenten? Durf je naar buiten te komen met jouw talenten? En kan jij je talenten dagelijks inzetten?
Ben jij omringd door een aangenaam netwerk? Voel je je verbonden met je netwerk?
Zorg jij goed voor jezelf? Ben je bewust van je behoeften, luister je naar je eigen behoeften en ben je bereid om deze behoeften te vervullen?
Ben je tevreden en gelukkig? En wanneer je je in stresserende situaties begeeft, ben je in staat om deze weer om te buigen (met al dan niet hulp van buitenuit)?
Hoe zelfzeker ben jij?
Wanneer je op bovenstaande vragen 5x positief kon antwoorden, lijkt het erop dat je bruist van zelfvertrouwen, dat je zeer zelfzeker bent.
Hoe laat ik mijn zelfvertrouwen groeien?
Indien je twijfelt over enkele vragen, ligt er een mooie kans voor jou om aan de slag te gaan jouw zelfvertrouwen te laten groeien, om persoonlijk te groeien. Via onderstaande blogs geef ik content om met jouw zelfvertrouwen aan de slag te gaan. Het is niet omdat je alles praktisch goed voor elkaar hebt (een job, een huis, een gezin,…) dat je zeker bent van jezelf. Groeien in zelfvertrouwen is een proces waar je je hele leven mee aan de slag kan gaan. In onderstaande blogs geef ik je tools en informatie naar gelang jouw behoefte.
Investeren in je intuïtie: In de blog “ik voel, ik denk, ik doe, ik ben” lees je meer hoe je denken en voelen kan laten samenwerken.
Investeren in je talent: In de blog “Ik ben de allerbeste” vertel ik meer over talenten.
Investeren in relaties: In de blog “Eerst ik en dan de ander” vertel ik je hoe je jouw zelfvertrouwen kan versterken door te investeren in de relatie met jezelf, de andere en de groep.
Investeren in zelfzorg: In de blog “word je eigen beste vriend” vind je tips hoe je de relatie met jezelf versterkt
Investeren in innerlijke rust: Rust start van binnenuit. Door dicht bij jezelf te blijven en je veilig bij jezelf te voelen kan je van binnenuit jouw leven leiden en je omgeving sturen.
En wat levert me een groter zelfvertrouwen op?
Persoonlijke groei start van binnenuit. Je gaat de onderstroom in jouw denk en voel wereld aanpakken, verfijnen, verbeteren. Op langere termijn geeft dit gegarandeerd effect op de bovenstroom, op een promotie, op een fijne relatie, op een succesvolle onderneming, op een fijn leven
Hoe kan ik jou helpen?
Ben je geïnspireerd of heb je een vraag rond dit thema, aarzel niet om contact met me op te nemen. Laat je gegevens en je vraag hier achter en ik contacteer je spoedig terug
Liefs
An Wauters Delighted
Honger naar meer inspiratie rond persoonlijke groei en coaching met paarden?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. No-spam garantie!